Nyttja sötningsmedel för att få den läckra söta smaken på ett nyttigt sätt

För alldeles för många är sötning betydelsefullt.

Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Sackarin är ett bra exempel på ett medel som ger den söta smaken som man kan ta med gott samvete.

Sackarin är inte det enda eller bästa alternativet till normalt vitt socker

Som sötningsmedel upptäcktes sackarin redan på 1800-talet och har använts som som sötningsmedel sedan dess mest för kaffe och te. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.

Detta är orsaken till att sackarin är så popis hos diabetiker. Själva sötningseffekten ligger på cirka 500 gånger mer än socker men inte alla som tycker om den metaliska, lite kemiska smaken.

Det finns dock andra alternativ och vill man använda ett bra sötningsmedel som smakar riktigt gott så kan man testa Sukralos som i stort sett är helt fritt från kalorier.

Här får man också omkring 500 gånger sötare effekt än vanligt socker och sukralosen går att hetta upp så man kan använda detta medel i bakning. Det är inte konstigt att Sukralos smakar som rent socker eftersom det är gjort av socker. Ett annat sötningsmedel är Cyklamat som är betydligt svagare än Sukralos.Cyklamat ett samlingsnamn för olika salter som används som sötningsmedel och har runt 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.

Aspartam som är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran är ett mycket känt sötningsmedel.. Aspartamet i sig kommer vid användning brytas ned till Fenylanin och det marknadsförs som ett medel för dem som vill banta.

Ett problem med Aspartam är att den smakar kemiskt.

Förutom de articifiella finns det också helt naturliga och dessa är mycket populära

Speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin har diskuterats ganska häftigt de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan

Då stevia som också kallas för sötflockel kom ut på marknaden så var det många som blev glada.
En variant av strösötningsmedel är Stevia´s sötströ som används snarligt strösocker fast är betydligt mycket nyttigare. Då man får en sötning som kan vara omkring 18 gånger sötare än vanligt socker.

Stevia har ett problem och det är att det har en lätt smak av lakrtits. Det har gjorts mer eller mindre lyckade försök att blanda i annat för att få bort denna bismak.

Ett alternativ till sötningsmedel är det naturliga Erytritol som finns i päron och äpplen. Det både ser ut som och smakar som socker. Man säger att smaken är näst bäst efter Sukralos.

I vanliga butiker kan det vara omöjligt att hitta både Erytritol och Sukralos men på e-shopparna prisad.se eller allt-fraktfritt.se finns de att beställa.

Det kan vara skönt att veta vad gäller de articifiella sötningsmedel att man ska stoppa i sig kopiösa mängder för att det ska vara farligt.

Om du inte accepterar Stevias bismak så finns alltid alternativen av kända preparat som sackarin och Sukralos. Till “syvende og sist” är det ju smaken som ska avgöra vilken du vill använda.