Snygga till bilen då vintern är över med oxalsyra för verkningsfull rostborttagning-formaterad

Plötsligen dyker de där fula rostfläckarna på bilen fram. För att avlägsna rost på säkert sätt så gäller det att välja en procedur som inte kommer att fördärva metallen och som heller inte är riskfylld för dig. Det finns oxalsyra båt, bil samt andra metallytor kan bli som alldeles nya av.

oxalsyra

Så gör du rostborttagning med oxalsyra på ett säkert sätt

Tänk på att oxalsyran är en stark karboxylsyra som kan vara riskfylld ifall man får den i sig i alltför stora mängder. Man ska likaså beskydda ögon och händer då man vill undanröja rostfläckar med denna syra, och man ska absolut ej provsmaka produkten!

Du kan handla ren oxalsyra och sedan blanda ut den med vatten. Det finns en oxalsyra Biltema säljer som fungerar som en fälgtvätt och som är mycket inne bland båt- och bilägare. Men man måste inte inhandla märke för det är själva syran som gör jobbet.

Faktum är att man finner den här syran i naturen som till exempel i rabarber. Och man kan rentav få bort rost med rabarber men då ska man gnida på bra eller få fram en koncentrerad juice som man lägger det rostiga föremålet i. Andra naturliga källor till syran är kakao och spenat men i livsmedel så är mängderna avsevärt små och följaktligen så är det ofarligt att få i sig oxalsyran på detta vis.

Så kan du få bort rostfläckarna på små och stora metallföremål

Men hur ska man få bort rosten med oxalsyra? Det är icke så komplicerat som man kan ana och det här är faktiskt något som samtliga kan göra. Oavsett ifall det gäller en trämöbel eller diskbänk som har fått fläckar så gäller det att gnida området som färgats med oxalsyralösningen.

Ifall det handlar om ett mindre föremål så kan man blötlägga detta i lösningen över natten för att därnäst spola av. I och med att det här ämnet är frätande samt farligt att förtära så gäller det att behandla det på rätt sätt.

Små barn ska icke få tillgång till oxalsyran och man ska tänka på att skydda händer och ögon ordentligt då man behandlar en metallyta. Ifall det är så att man av misstag får i sig mycket syra så gäller det att få undsättning snabbt. Det har rentav hänt att en individ har dött av att få i sig flera gram av syran.

Man använder några teskedar syra per 1 dl vatten därför att erhålla en bra lösning så det rör sig icke om stora mängder. När behandlingen är klar så är det självklart viktigt att man städar upp ordentligt och inte lämnar kvar rester av syran. Syran kan dock utan besvär spolas ut i avloppet.

Ska man blanda själv eller handla färdigblandat?

Det är inte besvärligt att blanda själv men för många så kan det vara komfortabelt med en färdig tvätt som består av syran och kanske andra ingredienser som även är med och verkar för en snygg yta. Vad man väljer är fullständigt individuellt men det kan finnas pengar att spara på att själv mixa fram oxalsyralösningen som man rengör med.